preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lapad

Vijesti

Primjereno korištenje računala

Autor: Lana Kurtović, 21. 3. 2011.

Za učenike smo izradili pravilnik o korištenju računala kako se za ta pokazala potreba, dodatno od strane roditelja. Računala su danas svuda oko nas i često se pokazuju nezamjenjivi u dnevnoj uporabi, ipak potrebno se pridržavati nekih pravila i smjernica kako bismo to radili na najbolji način i kako ne bismo nanosili štetu ni sebi ni drugima.

 

Osnovna pravila korištenja računala i interneta

Korištenje računala

 • Pri sjedanju za računalom ispraviti leđa i postaviti ekran na barem 50 cm od glave s time da kut gledanja bude približno 90 stupnjeva.
 • Postaviti rezoluciju monitora na barem 75 Hz kako manja rezolucija oštećuje vid nakon višekratnog korištenja računala.
 • Najviše po pola sata „u komadu“ koristiti računalo, nakon toga malo se odmoriti, protegnuti ili prošetati kako uzastopno sjedenje negativno djeluje na cirkulaciju.
 • Voditi računa o tome da računalo ima kvalitetan ispuh zraka, tako desktop računalo nemojte stavljati u premalu prostoriju niti preblizu zida a laptop nipošto na površine kao što su deka, jastuk i sl.  Time dovodite u opasnost i sebe i računalo.

 • Tipkovnica se koristi laganim dodirima po tipkama kao i miš te nema potrebe za prekomjernim udaranjem i lupanjem kako nisu ni dizajnirani za nešto takvo.
 • Računalo nemojte paliti i gasiti prečesto, radije koiristite opcije Standby I Hibernate kako iznova trošite više struje i naglo mijenjate temperaturu računala.
 • Imajte na umu da vam računalo nije najbolji prijatelj te nemojte na njemu provoditi previše vremena a pogotovo ne onog slobodnog kako se na taj način izolirate od sredine u kojoj živite.

 

Elektronička pošta

 • Ne otvarajte email poruke od nepoznatih pošiljatelja kako vjerojatno sadrže nepoćudne sadržaje ili poruke namjenjene za prijevaru.
 • Nikada ne šaljite “lance sreće” elektroničkom poštom. “Lanci sreće” su zabranjeni na Internetu kao i slanje spam poruka neželjenog sadržaja obično u promotivne svrhe.
 • Kada pišete email ne koristite isključivo velika slova. VELIKA SLOVA IZGLEDAJU KAO DA VIČETE.
 • Kada šaljete email nastojte biti direktni, kratki i jasni. Ne koristite velike attachmente, npr veće od 5MB kako neki email poslužitelji nisu u stanju poslati tako velike mailove.

 

Opće korištenje Interneta

 • Pri pretraživanju interneta koristite Mozilla Firefox ili Google Chrome Internet pretraživač pošto je puno jednostavniji i sigurniji od Internet Explorera.
 • Nemojte odjednom otvarati više radnih listova (Tabova) u internet pregledniku kako će se vjerojatno zablokirati i vjerojatno ćete ga morati restartati.
 • Nemojte pretraživati i spremati eksplicitni sadržaj na računalu ( pornografija, nasilje, kockanje, piratski sadržaj) kako malodobnim osobama nije primjeren a u mnogim je i zemljama i zakonom zabranjen.
 • Poštujte vlasnička prava nad materijalima koje reproducirate. Skoro sve zemlje imaju zakone o vlasničkim pravima.
 • Krivo predstavljanje nije dopušteno iako je u nekim slučajevima poželjno (npr nećete dati svoje osobne podatke na servis samo da biste mogli igrati neku igricu), tako da vodite računa ako to i učinite da nećete nikome nanjeti nikakvu štetu
 • Vodite računa o tome kome davate pristup vašem računalu i resursima na njemu kako vam ne bi nanio neželjenu štetu.

 

             Više o ovoj temi možete potražiti na http://www.hr-netiquette.org/

             Potpuni Word dokument možete preuzeti u privitku.
Priloženi dokumenti:
netiquette_-_os_lapad.docx (19.34 KB)
OBAVIJEST O PREDUPISU DJECE U PRVI RAZRED OŠ LAPAD I PŠ MONTOVJERNA

 

O  B  A  V  I  J  E  S  T

 O PREDUPISU DJECE U 1. RAZRED OŠ LAPAD I PŠ MONTOVJERNA

za školsku godinu 2017./2018.

 

Uz suglasnost  Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predupis djece u 1. razred osnovne škole u školskoj godini 2017./2018. za Osnovnu  školu Lapad i Područnu školu Montovjerna, obavljat  će se u OŠ Lapad,od Batale 14, svakog radnog dana

 

 od 13.  do 20. veljače 2017.godine od 11:00 do 18:00 sati u uredu pedagoginje Škole.

 

Predupis se odnosi na djecu:

 

  1. koja do 01. travnja 2017. godine imaju navršenih šest godina života,

  2. koja do 31. ožujka 2017. godine nemaju navršenih šest godina života, ali  koja  do 31. prosinca 2017. godine navršavaju šest godina života ako to, na zahtjev roditelja ili skrbnika  i na prijedlog stručnog povjerenstva, odobri Ured državne uprave,

  3. kojima je za školsku godinu 2016./2017. rješenjem Ureda državne uprave  odgođen upis u prvi razred osnovne škole.

 

Predupisati se mogu samo učenici koji po mjestu prebivališta/boravišta pripadaju području gradskih kotara Lapad i Montovjerna.

 

Na predupis nije potrebno dovoditi dijete.

 

Potrebno je donijeti preslik osobne iskaznice djeteta ili jednog od roditelja, odnosno skrbnika s kojim dijete stanuje, odnosno odgovarajuću potvrdu o prebivalištu ili prijavljenom boravištu i rodni list djeteta , te popuniti Zahtjev za upis djece dorasle za 1.razred – navedeni obrazac roditelji ili staratelji mogu skinuti na web stranici (wwww.udu-dnz.hr) i  donijeti ga ispunjenog u Školu ili ga ispuniti u Školi kojega će roditelji dobiti prilikom predupisa.

Sve dodatne informacije možete dobiti na tel. 356-100 (lokal 4 – ured pedagoginje).

 

Upisno područje Osnovne škole Lapad:

Ulice: Fra Filipa Grabovca, Dr. Ante Šercera, Komajska, Iva Vojnovića (od Komajske), Dr. Roka Mišetića, Od Sv. Mihajla, Od Batale, Dalmatinska, Uz Glavicu, Uz Giman, Lapadska obala, Između Ribnjaka, Eugena Kumičića, Kneza Domagoja, Frana Kolumbića, Paska Baburice, Josipa Pupačića, Antuna Barca, Josipa Berse, Grebenska, Antuna Kazali, Miljenka Bratoša, Ivanska, Dunavska, Mandaljenska, Savska, Masarykov put, Žrtava s Dakse, Luke Sorkočevića, Ivana Mane Jarnovića, Ludmila Rogovskog, Petra Zoranića, Mata Vodopića, Ivana Meštrovića, Kralja Tomislava, Marka Marulića, Šetalište kralja Zvonimira, Ivana Zajca, Trpanjska, Bokeljska, Moluntska, Komolačka, Riječka, Vatroslava Lisinskog, Ćira Carića, Zatonska, Oraška, Trstenska, Iva Dulčića, Mosorska, Primorska, Biokovska, Mostarska, Velebitska, Kliševska, Šibenska, Slanska, Dubravkina, Omiška, Zadarska, Stonska, Flore Jakšić, Petra Svačića, Šetalište Nika i Meda Pucića, Kardinala Stepinca, Od Babina kuka.

 

Upisno područje Područne škole Montovjerna:

Ulice: Dr. Ante Starčevića, Bana Josipa Jelačića, Kneza Branimira, Petra Grubišića, Osojnička, Prijevorska, Ošljanska,PeraRudenjaka, Gromačka, Vinka Sagrestana, Mihajla Hamzića, Gabra Rajčevića (od Ulice Vinka Sagrestana), Liechensteinov put, Gorica Sv. Vlaha, Iva Vojnovića (do Komajske), Miha Mrnarevića, IgnjataJoba, Alberta Hallera, Dubska, Blatska, Od Montovjerne, Hutovska, Žuljanska, Miroslava Krleže, Brsečinska, Nikole Tesle, Dr. Vladka Mačeka, Josipa Kosora, Od Gorice, Od Hladnice, Petra Hektorovića, Marka Marojice, Augusta Šenoe, Petra Preradovića, Janjinska, Od borova.

 

                                                                    Ravnateljica Mirjana Kaznačić

 

 

O  B  A  V  I  J  E  S  T

  

NASTAVA U ŠKOLSKOJ  2015./2016. GODINI POČINJE U PONEDJELJAK  7. RUJNA  PO  SLJEDEĆEM RASPOREDU:

 

RASPORED ZA MATIČNU ŠKOLU LAPAD:

 

-U    8,00   SATI NASTAVA ZA UČENIKE  2.,  3., 5. i 7.  RAZREDA

-    U  10,00  SATI NASTAVA ZA UČENIKE   6, i 8.  RAZREDA

    -      U  11,00  SATI NASTAVA ZA UČENIKE    4. RAZREDA

 

 

PRVI DAN  UČENICI  1. RAZREDA DOLAZE U ŠKOLU U  12,00  SATI

 

 

RASPORED ZA PODRUČNU ŠKOLU MONTOVJERNA:

 

 

        U      8,00  SATI      NASTAVA ZA UČENIKE  2. i  3. RAZREDA

        U    10.00 SATI       NASTAVA ZA UČENIKE   4. RAZREDA

 

 

PRVI DAN UČENICI   1.  RAZREDA  PODRUČNE ŠKOLE MONTOVJERNA DOLAZE U ŠKOLU U  11,00 SATI.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      

 

Poštovani roditelji,

 

podjela besplatnih udžbenika za učenike koji, sukladno Pravilniku, ostvaruju na to pravo ( uvjet je da oba roditelja na osobnoj iskaznici imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika najkasnije od 1. 1. 2015.)

za matičnu školu i PŠ Montovjerna obavljat će se u sportskoj dvorani matične škole ( Od Batale 14) prema sljedećem rasporedu:

 

za 1. i 2. razred  2. 9. ( srijeda) od 9:00 do 11:00 sati

za 3. i 4. razred  2. 9. ( srijeda) od 11.00 do 13:00 sati

 

za 5. i 6. razred   3. 9. (četvrtak)  od 9:00 do 11:00 sati

za 7. i  8. razred  3. 9. ( četvrtak) od 11:00 do 13:00 sati

 

Udžbenike mogu preuzeti samo roditelji ( ne mogu učenici) jer, prilikom preuzimanja, trebaju potpisati izjavu ( koju će dobiti u Školi) o preuzimanju. Potrebno je donijeti preslike osobnih iskaznica s obje strane za oba roditelja kako bi dokazali ostvarivanje prava na besplatne udžbenike.

 

 

                                                                                Uprava Škole

 

OBAVIJEST O OSTVARIVANJU PRAVA NA BESPLATNE UDŽBENIKE

U ŠKOLSKOJ 2015./16. GODINI SVI UČENICI KOJI UDOVOLJAVAJU UVJETIMA IZ
PRILOŽENOG PRAVILNIKA OSTVARUJU PRAVO NA DODJELU BESPLATNIH UDŽBENIKA. 
 

Priloženi dokumenti:
Pravilnik o dodjeli udzbenika.pdf

Popis udžbenika za školsku godinu 2014./2015.

U priloženom dokumentu se nalazi odobreni popis udžbenika za Oš Lapad u šk.godini 2015./2016. 

 

 

BOŽIĆNA PRODAJNA IZLOŽBA U LUŽI -  PŠ MONTOVJERNAUčenici 4. a, b i c razreda sa svojim učiteljicama Andrijanom, Emilijom i Zrinkom sudjelovali su u prodajnoj izložbi u Luži. Prodavali su se božićni aranžmani, kuglice, podmetači, adventski vjenčići, slike... koje su učenici naše škole radili sa svojim roditeljima i učiteljicama. Dječju radost i ugođaj možete vidjeti u fotogaleriji.

Javni dokumenti
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Anketa
Odgovara li tvoj uspjeh u školi tvojim sposobnostima?
 
Korisni linkovi
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 788372
Ovaj mjesec: 1538
Ovaj tjedan: 906
Danas: 38
 
 > Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Lapad / Od Batale 14, HR-20000 Dubrovnik / os-lapad-du.skole.hr / ured@os-lapad-du.skole.hr
preskoči na navigaciju