preskoči na sadržaj

Osnovna škola Lapad

Login
Tražilica
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Odgovara li tvoj uspjeh u školi tvojim sposobnostima?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 10. 2010.

Ukupno: 778526
Ovaj mjesec: 3191
Ovaj tjedan: 851
Danas: 34
Radno vrijeme i kontakt knjižnice

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

 PONEDJELJKOM I SRIJEDOM

od 10,00 - 16,00 sati,

 UTORKOM, ČETVRTKOM I PETKOM

od 8,00 do 14,00 sati

Knjižničarka: Nikolina Miloslavić

e-mail: knjiznica@os-lapad-du.skole.hr

 

ŠKOLSKA KNJIŽNICA

OSNOVNE ŠKOLE LAPAD

 

 

                   

                   

                   

                   

 

 

 

                       Katalog knjižnice:       http://library.foi.hr/m3/knn1.asp?B=778

         Posjetite našu Facebook stranicu knjižnice sa svim novostima iz škole:

                                          https://www.facebook.com/Knji%C5%BEnica-O%C5%A0-Lapad-320787478029414/ 

 

Književni susret sa spisateljicom Majom Brajko-Livaković

U srijedu 16. studenog OŠ Lapad  imala je čast ugostiti poznatu spisateljicu za djecu i mlade - Maju Brajko-Livaković. Autorica je u ugodnom druženju sa 6.e razredom provela jedan sat, na kojem smo mogli saznati nešto više o njenim djelima i o tome kako su nastala. Predstavila je svoje knjige i odgovarala na mnoga pitanja znatiželjne djece. Saznali smo tako da se u svakoj knjizi nalazi ponešto iz života same spisateljice i da je provela mnogo vremena istražujući pojedinu tematiku, prije nego su knjige ugledale svjetlo dana. Autorica je djeci naglasila važne poruke iz svakog djela: o prijateljstvu, ljubavi, dobroti, samosvijesti i važnosti dobrih obiteljskih odnosa. Ovaj susret su organizirale knjižničarka Sanja Gašparović i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Sandra Merdžan. Foto-galerija

 

Tulum s(l)ova s Tanjom Radman

U knjižnici OŠ Lapad 4. studenog Noćnim čitateljskim susretom započeo je novi ciklus Tuluma s(l)ova. Posebna gošća bila je spisateljica Tanja Radman, koja je održala književni susret i s djecom pričala o svojoj knjizi Republika kamena. Na Tulumu su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda: Anadora Kukrika, Petra Nikoleta Raguž, Klaudia Lujić, Anika Jerinić, Antonija Bračun, Martina Batina, Lukrecija Mišetić, Ana Maškarić i Maris Pasqualicchio. Preko Skypea povezali smo se i s učenicima OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu, koji su također u svojoj školskoj knjižnici imali Tulum s(l)ova. Pokazali su nam zanimljive predmete koji su pripadali Dobriši Cesariću, a trenutno se nalaze izloženi u njihovoj knjižnici. Nakon virtualnog druženja, učenici su zaigrali društvenu igru Alias i uz grickalice, tortu i sok odlično su se zabavili na još jednom Tulumu s(l)ova. Susret su organizirale Sanja Gašparović (knjižničarka), Hajdi Hadić Vićan, Lenka Violić, Danijela Bubalo i Ana Boban Marinović (profesorice hrvatskog jezika i književnosti).  Foto-galerija

 

Međunarodni mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige

Izložbu straničnika učenika 4.d i 4.e razreda možete pogledati u knjižnici od 17.-28.10., a nakon toga u knjižnici će biti postavljena izložba straničnika učenika OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba. Naši učenici su radili motive Grada Dubrovnika, konavoskog veza i morske motive. Na kraju izložbe učenici će straničnike prijateljske škole dobiti na poklon. Riječ je o suradnji s prijateljskom školom i o projektu koji se provodi povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige.

Naši učenici i ove godine sudjeluju na Natjecanju u čitanju naglas u Narodnoj knjižnici, koje se održava 03. studenog. Najavljujemo i novi ciklus projekta Tulum s(l)ova i Noćni čitateljski susret za učenike 7. i 8. razreda, koji će se održati u petak 4. studenog u 18h u knjižnici OŠ Lapad. Na Tulumu ćemo ugostiti spisateljicu Tanju Radman, na kojem će nam ona predstaviti svoju knjigu Republika kamena. Uz dobru knjigu i igre, te povezivanje Skypeom s drugim tulumašima diljem Hrvatske, zabave neće nedostajati.

Kao i prethodnih godina, nastavlja se projekt Čitamo mi, u obitelji svi, gdje učenici trećih razreda dobiju ruksak s osam zanimljivih knjiga, koje čitaju sa svojom obitelji tjedan dana. Ruksak putuje po razredu tijekom školske godine i na kraju projekta knjige postaju dio inventara školske knjižnice, gdje ih djeca mogu posuditi.

Za kraj Mjeseca hrvatske knjige u srijedu 16. studenog, u goste nam dolazi spisateljica Maja Brajko-Livaković, prisustvovati će učenici 8. razreda. Njeno lektirno djelo – Kad pobijedi ljubav, učenici upravo čitaju kako bi se pripremili za književni susret.

                              

Izložba straničnika učenika 4.d i 4.e razreda u knjižnici

Izložbu straničnika učenika 4.d i 4.e razreda možete pogledati u knjižnici od 17.-28.10., a nakon toga u knjižnici će biti postavljena izložba straničnika učenika OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba. Naši učenici su radili motive Grada Dubrovnika, konavoskog veza i morske motive. Na kraju izložbe učenici će straničnike prijateljske škole dobiti na poklon. Foto-galerija

 

Sat u knjižnici - Služenje enciklopedijom

Učenici trećih razreda imali su sat korelacije u knjižnici, naučili su kako se služiti sadržajem i kazalom enciklopedije, te su svoje znanje provjerili na rješavanju zadataka koje su uspješno pronašli u raznim enciklopedijama.

 

Sat u knjižnici - Služenje rječnikom i pravopisnim priručnikom

Učenici 4. razreda imali su sat korelacije sa knjižnicom, na kojem su naučili kako se služiti rječnikom i pravopisnim priručnikom, te naučeno znanje primjeniti na zadacima koje su uspješno svladali.

  

Tulum s(l)ova - Charlie i tvornica čokolade

U petak 16. rujna na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Grad održano je čitanje i treći izlazak u lokalnu zajednicu u ovom ciklusu u sklopu projekta Tulum s(l)ova. Učenice 7. razreda OŠ Lapad, Antonija Bračun i Martina Batina, čitale su djeci 2.r iz OŠ Marina Getaldića poglavlje iz djela Charlie i tvornica čokolade. Čitanje su organizirale knjižničarke Dječjeg odjela Narodne knjižnice Grad Deša Ficović Kosović i Zlatka Mustahinić te knjižničarka OŠ Lapad Sanja Gašparović povodom 100. godina od rođenja Roalda Dahla. Foto-galerija

                        

                        

Sat medijske kulture u knjižnici

U četvrtak 15.rujna 2016. učenici 7.d razreda imali su sat medijske kulture u knjižnici s profesoricom Hajdi Hajdić Vićan, na kojem su gledali Smogovce.

                             

Izložba u knjižnici "Kroz prizmu"

U školskoj knjižnici OŠ Lapad od 05. rujna do 15. listopada 2016. može se pogledati izložba radova umjetnice Ines Ignjačić pod nazivom "Kroz prizmu". Izložba je namjenjena djeci i odraslima. Nastala je kao odgovor na pitanje kako u ilustraciji prikazati svakodnevne objekte i motive na nesvakodnevan način. Motivi su neobičnih struktura, nerealnih omjera i boja, upravo kako bi se naglasila mašta i doseg bajkovitosti prisutne u dječjem svijetu. Ilustracije su rađene tehnikom akvarela u olovci u kombinaciji sa suhim pastelom i tušem. Izložbu je organizirala Sanja Gašparović, knjižničarka u OŠ Lapad.

O ilustratorici:

Ines Ignjačić je ilustratorica i psihologinja. Umjetnošću se aktivno počinje baviti 2009. godine tijekom studija psihologije. Za ilustracije najčešće koristi akvarel u olovci i tuš, ili pastele na papiru. Bavi se oslikavanjem zidova interijera te je do sada oslikala preko 70 murala. Sudjelovala je na glazbenim festivalima oslikavajući platna kao scenografiju za koncerte, te na festivalima ulične umjetnosti oslikavajući pločnike. Za svoj rad 2014. godine osvaja 1. nagradu od strane sudionika na festivalu Pastelizacija pločnika u sklopu Cest is d' Best festivala u Zagrebu. Pohađala je desetak nacionalnih i međunarodnih tečajeva iz područja likovne, literarne i filmske umjetnosti. Održava likovne radionice za djecu i odrasle. Do sada je sudjelovala na 17 grupnih izložbi u Zagrebu, Madridu, Dublinu, Hamburgu, Rovinju, Poreču, New Yorku, Naganu, Farskim otocima, Novom Sadu i drugdje. Prvu samostalnu izložbu imala je 2015. godinu u Puli, u sklopu festivala dječjeg filma „Pulica u kaputu“. Ovo je njezina druga samostalna izložba. Foto-galerija

 

Tulum s(l)ova u Gradu

Učenice OŠ Lapad danas su izašle u Grad održati drugo čitanje Tuluma s(l)ova u lokalnoj zajednici. Andrea Vlašić, Anamarija Tršić iz 7.c i Paulina Šošić iz 8.e čitale su na poznatim lokacijama grada Dubrovnika knjige po svom izboru. Tako da su prolaznici mogli čuti mudre misli iz Malog princa, uzbudljivo štivo Grada kostiju i avanture Kronika iz Narnije - Lav, vještica i ormar. Djevojke su u ugodnom društvu Marina Držića završile ovaj đir po Gradu s Tulumom s(l)ova. Izlazak su organizirale knjižničarka Sanja Gašparović i prof.hrv.jez. Ana Boban. Foto-galerija

                   

                  

Sat medijske kulture u knjižnici

Učenici 6.c razreda danas su sa svojom razrednicom Danijelom Bubalo prvi imali priliku prisustvovati satu medijske kulture u knjižnici s novom tehnologijom. Pozivamo i druge razrede na druženje u knjižnicu.

                

Slikovnice na dar - Olimpijske priče

Udruga Pokret – aktivan i zdrav provodi projekt „Olimpijske priče“. Projekt je pod potporom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog olimpijskog odbora a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo mu je pozitivno mišljenje za provedbu po školama.

U ponedjeljak 9. svibnja 2016. za učenike trećih razreda su akademski glumci Tajna Perišić i Damir Poljiček odglumili priču-predstavu „Nježan put“, jedne iz serijala slikovnica i poklonili 4 kompleta slikovnica školskoj knjižnici. Zahvaljujemo!

                         

Poklon knjižnici OŠ Lapad od časne Veselke, četiri dvd-a o Ruderu Boškoviću

Zahvaljujemo!

                    

Tulum s(l)ova u Narodnoj knjižnici Grad-Ogranak Mokošica

U petak 22. travnja povodom Svjetskog i hrvatskog dana knjige i autorskih prava učenice 7. razreda OŠ Lapad Anadora Kukrika, Petra Nikoleta Raguž, Lorena Kukulj i Mihaela Škrabo čitale su zanimljive i poučne slikovnice djeci iz Dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici. To je nastavak projekta Tulum s(l)ova, izlazak u lokalnu zajednicu i čitanje drugima iz užitka. Učenice su djeci čitale četiri slikovnice: Uljuđen vuk, Figrao, mačak koji je hrkao, Petra ne želi posuditi svoje igračke i Grga Čvarak. Nakon toga djeca su i sama htjela recitirati pjesmice učenicama tako da smo imali priliku čuti Antuntuna i zanimljive priče koje su djeca sama izmislila. Djeca su se iza susreta počastila bombonima. Susret su organizirale Sanja Gašparović, knjižničarka iz OŠ Lapad, profesorica hrvatskog jezika Lenka Violić iz OŠ Lapad i Marjana Leventić Šipčić, knjižničarka iz Narodne knjižnice Grad – Ogranak Mokošica. Foto-galerija

                                                

                           

Knjige na dar

Dar Matice hrvatske - Podružnica Dubrovnik knjižnici OŠ Lapad. Zahvaljujemo na prekrasnim slikovnicama, koje će naša dječica rado čitati.

                           

Tulum s(l)ova - Noćni čitateljski susret

U petak 6. studenog, četvrtu godinu za redom, u knjižnici OŠ Lapad organiziran je Tulum s(l)ova za učenike sedmih i osmih razreda. Tulum s(l)ova je izvorni hrvatski projekt poticanja čitanja iz užitka, a namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola. Projekt se nastavlja i ove godine u svom četvrtom godišnjem ciklusu u 42 školske knjižnice.

Tulum u OŠ Lapad organizirala je knjižničarka Sanja Gašparović u suradnji s profesoricama hrvatskog jezika: Ivanom Marijanović, Danijelom Bubalo, Sandrom Merdžan, Lenkom Violić i Hajdi Hajdić Vićan . Noćni čitateljski susret započeo je 18.30 sati ceremonijalnim čitanjem izabranih pjesama i tekstova pod svjetlom svijeća i svjetiljki. U svečanoj atmosferi, učenici su čitali na glas izabrani tekst i kratko prokomentirali zašto su ga izabrali. Svako čitanje nagrađeno je pljeskom drugih učenika. Čitali su se  tekstovi i pjesme: R. Kiplinga, J.Greena, R. Hawkings, D. J. Spasović, A.B. Šimića, P. Kanižaja, T. Pavčeka i drugih autora. Sudjelovali su sljedeći učenici: Gea Korać,  Matija Gabrieri, Petra Raguž, Paulina Šošić, Andrea Vlašić, Anadora Kukrika, Anamarija Tršić, Lorena Kukulj, Mihaela Škrabo i Tina Radica. Nakon čitanja učenici su se čuli videopozivom putem Skypea s učenicima iz Tehničke škole iz Čakovca, koji su također u svojoj knjižnici prisustvovali Tulumu s(l)ova.

Društvene igre Trivial Pursuit i Pictionary uvele su nas u drugi dio Tuluma u kojem su se učenici podijelili u dvije grupe i natjecali u znanju iz opće kulture i pogađanju pojmova. Učenici su se zabavljali na Tulumu do 20 sati i svi su izrazili pozitivan stav prema ovom projektu. Vesele se onome što slijedi – a to su odlasci u lokalnu zajednicu i čitanje iz užitka na javnim mjestima – predviđeno ih je najmanje tri i svi će se održati prije početka sljedećeg, petog ciklusa Tuluma s(l)ova u listopadu 2016. godine. Foto-galerija

                        

                         

Čitamo mi u obitelji svi

U prošlogodišnjem projektu Čitamo mi, u obitelji svi, učenica 3.e razreda (sadašnjeg 4.e) Lorena Santrić - učenica učiteljice Gordane Gavrilice, osvojila je knjigu Ljepši će postati svijet (Anto Gardaš) za drugo mjesto za svoj učenički dojam o projektu. Čestitamo!

                

Tulum s(l)ova na Komardi

U sklopu projekta Tulum s(l)ova, učenici OŠ Lapad 3. lipnja odradili su zadnje, treće čitanje u zajednici. Za taj posljednji izlazak odabrali su Komardu, gdje su s prelijepim pogledom na staru jezgru zajedno čitali pjesme ljubavne tematike dubrovačkih pjesnika. U tom duhu završen je ovogodišnji projekt Tulum s(l)ova koji je bio prepun smijeha, veselih lica,  zanimljivih priča i novih prijateljstava. S nestrpljenjem očekujemo iduću školsku godinu i novi projekt Tulum s(l)ova!

                  

Tulum s(l)ova u Domu Maslina

U sklopu projekta Tulum s(l)ova, učenici OŠ Lapad, u pratnji profesorice hrvatskog jezika Marine Pešek i knjižničarke Doris Raguž, 2. lipnja posjetili su Dom Maslina, dom za djecu i mlađe punoljetne osobe. Kroz ugodan razgovor s ravnateljicom Ilijanom Stojanović učenici su saznali mnogo o radu i povijesti Doma. Uslijedilo je zabavno druženje s djecom nižih razreda te čitanje neobične Izokrenute priče, Balogovih tekstova i šaljivih pjesama Luka Paljetka. Naši učenici pripremili su posebno iznenađenje djeci - nagradnu igru Pogodi zagonetku!, u kojoj je svako dijete dobilo poklon. Ostatak vremena proveli su u igri i smijehu, a novi posjet Domu jedva se čeka!

                        

                        

Tulum s(l)ova u vrtiću Škatulica

U sklopu projekta Tulum s(l)ova, učenici OŠ Lapad u srijedu 25. ožujka posjetili su dječji vrtić „Škatulica“ i razveselili najmlađe čitanjem slikovniceWinnie i njezino novo računalo. S obzirom da su već upoznati s likom vještice Winnie, djeca su bila oduševljena odabirom slikovnice. Nakon čitanja uslijedila je nagradna pitalica o slikovnici. Kako su pažljivo slušali priču, svi su znali točno odgovoriti na svako pitanje, a kao nagradu su dobili bombone i narukvice prijateljstva, koje su naši učenici vrijedno ispleli. Učenici su nakon toga s djecom igrali igru Memory, slagali kućicu od kocaka i crtali vješticu Winnie i njenog mačka. I naši učenici i djeca vrtića „Škatulica“ su oduševljeni ovim susretom koji su organizirale profesorica hrvatskog jezika Hajdi Hajdić Vićan te knjižničarka Doris Raguž u suradnji s odgajateljicama u vrtiću „Škatulica“. 

                            

                            

Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli  Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava. Za ovu prigodu knjižničarka je s djecom izradila prigodni plakat.

                         

Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2013. sudjelovali su učenici naše Škole: Tina Martinović, Viktor Bakija-Zima, Rebeka Kukulj, Ana Gjenero i Paulina Šošić. Učenici su od Škole nagrađeni knjigom primjerenom uzrastu i pohvalnicom za sudjelovanje na kvizu.

                     

Književni susret s Ivanom Cikatićom

Povodom Dana hrvatskih knjižnica 11. studenog, družili smo se u knjižnici s pjesnikom Ivanom Cikatićem, profesorom biologije u našoj školi. Autor je djeci približio svoj rad kroz neformalno druženje uz pjesmu i glazbu. Odgovarao je na pitanja djece o tome gdje nalazi inspiraciju, koji mu je najdraži pjesnik, kako napraviti blog, kada je počeo svirati i pisati i dr. Svoje novije pjesme objavljuje na blogu, a izdano mu je i nekoliko zbirki poezije. Djeca su bila oduševljena susretom i posebno im se svidjelo druženje uz glazbu.

                      

Tulum s(l)ova - Noćni čitateljski susret

U petak 25. listopada, drugu godinu za redom, u knjižnici naše škole organiziran je Tulum s(l)ova za učenike sedmih i osmih razreda. Tulum s(l)ova je izvorni hrvatski projekt poticanja čitanja iz užitka, a namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola. Projekt se nastavlja i ove godine u svom trećem godišnjem ciklusu u 38 školskih knjižnica.

Tulum je organizirala je knjižničarka u suradnji s profesoricama hrvatskog jezika. Noćni čitateljski susret započeo je 18 sati ceremonijalnim čitanjem izabranih pjesama i tekstova pod svjetlom svijeća i svjetiljki. U svečanoj atmosferi, učenici su čitali na glas izabrani tekst i kratko prokomentirali zašto su ga izabrali. Svako čitanje nagrađeno je pljeskom drugih učenika. Čitali su se tekstovi i pjesme: G.G. Marqueza, M. Pandurevića, I. Gundulića, D. Cesarića, R. Kiplinga, J. Preverta i drugih autora.

Nakon toga učenici su se čuli videopozivom putem Skypea s učenicima OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu, koji su također u svojoj knjižnici prisustvovali Tulumu s(l)ova. Učenici su se povezali prošle godine istom prilikom, te su dogovorili susret za vrijeme maturalnog putovanja OŠ Dobriše Cesarića ove školske godine u Dubrovnik. Također, kraju je priveden i projekt ovih dviju škola ČITAM-SKITAM, u kojem su učenici 4. razreda izrađivali straničnike s motivima svoga kraja i nakon izložbe u knjižnici međusobno ih razmijenili. Na taj način je nastavljena komunikacija i odlična suradnja između dvije škole.

Društvena igra Trivial Pursuit uvela nas je u drugi dio Tuluma u kojem su se učenici podijelili u dvije grupe i natjecali u znanju iz opće kulture. Učenici su se zabavljali na Tulumu do 20 sati i svi su izrazili pozitivan stav prema ovom projektu. Vesele se onome što slijedi – a to su odlasci u lokalnu zajednicu i čitanje iz užitka na javnim mjestima – predviđeno ih je najmanje tri i svi će se održati prije početka sljedećeg, četvrtog ciklusa Tuluma s(l)ova u listopadu 2014. godine.

                     

                     

Izložba pod nazivom ČITAM-SKITAM!

Radi se o projektu koji je zamišljen kao razmjena straničnika (predmet koji se rabi kod obilježavanja prostora među stranicama u knjizi) između škola, koje su izradili 4. razredi OŠ Lapad s motivima dubrovačkog kraja i onih koje su izradili 4. razredi OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu s motivima grada Zagreba. Rezultat projekta su radovi učenika izloženi u školskoj knjižnici.

Izložba radova učenika OŠ Lapad biti će u školskoj knjižnici OŠ Lapad od 10.- 17. listopada, a od 22. listopada postava izložbe se mijenja – stižu radovi učenika iz Zagreba. Njihovi radovi će biti izloženi do 29. listopada. Radno vrijeme knjižnice je: ponedjeljkom i srijedom 12.00-18.00 sati, a utorkom, četvrtkom i petkom od 8.00-14.00 sati.

Straničnici učenika OŠ Lapad će nakon izložbe biti poslani u OŠ Dobriše Cesarića, gdje će biti izloženi u školskoj knjižnici. Nakon toga bit će podijeljeni učenicima 4. razreda, a njihovi će nakon izložbe u školskoj knjižnici OŠ Lapad isto biti podijeljeni učenicima 4. razreda.

Projekt su osmislile knjižničarke škola - Sanja Gašparović (iz OŠ Lapad) i Antonija Lujanac (iz OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu) povodom Mjeseca knjige (15.10.-15.11.2013.) Cilj mu je potaknuti učenike na čitanje, kreativnim radom i ostvariti suradnju između dvije škole, koje su od prošle godine povezane i projektom Tulum s(l)ova. Namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda, a radi se o čitanju naglas iz užitka i videochat preko Skypea s učenicima druge škole. Projekt će se nastaviti i ove godine – 25. listopada se ponovno družimo na Tulumu u školskoj knjižnici Lapad. Posjetite izložbu i uvjerite se u zavidno likovno umijeće učenika!

                           

                           

Projekt digitalna slikovnica

Rezultat suradnje učenika 2.e razreda, njihove učiteljice Margarite Milat i knjižničarke Sanje Gašparović je jedna poučna digitalna Eko slikovnica. Pročitajte je i vi klikom na link:http://URL: http://issuu.com/lori_alcarin/docs/slikovnica?e=8295505/3223507

                    

Kviz - Šegrt Hlapić

Povodom 100. obljetnice 1. izdanja knjige Šegrt Hlapić, učenici trećih razreda na Dan škole sudjelovali su u natjecanju u znanju o poznavanju knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Kviz je pripremila knjižničarka Sanja Gašparović i bio je detaljan i opsežan, međutim učenici su pokazali zavidno znanje o malenom šegrtu i njegovim zgodama. Na kvizu, najbolje rezultate su postigli učenici 3.d razreda, koji su osvojili 1. mjesto, zatim učenici 3.f razreda, koji su osvojili 2. mjesto te učenici 3.e razreda, koji su osvojili 3. mjesto. Svi su učenici dobili prikladne nagrade: medalje za osvojena mjesta, dječje časopise, bookmarkere i slatkiše, kojima su velikodušno počastili i ostatak svog razreda, koji su tijekom cijelog kviza navijali za njih.

                    

                   

 

Posjet Cinestaru

U kinu Cinestar danas je održana organizirana projekcija filma Zagonetni dječak, na kojoj je prisustvovao 5.e razred u pratnji svoje razrednice Kristine Puljizević, nastavnice Ivane Marijanović i knjižničarke Sanje Gašparović. Na poklon su dobili dvd filma Koko i duhovi, koji će biti u knjižnici, gdje je moguće organizirati gledanje filma u sklopu medijske kulture za ostale razrede.


                       

Književni susret s autoricom Jelicom Gjenero

U srijedu 31. listopada u školskoj knjižnici održao se književni susret sa našom profesoricom i spisateljicom Jelicom Gjenero, na kojemu se razgovaralo o njenoj novoj knjizi - Koraljna ogrlica. Najprije je nekoliko učenica pročitalo ulomke iz knjige, zatim je autorica pojasnila kako se odlučila na pisanje knjige i što je njome htjela poručiti. Naime, bilo joj je važno da knjiga promiče pozitivne vrijednosti, poput prijateljstva, ekologije, te ističe važnost obiteljskog naslijeđa i dobre odnose unutar obitelji koje treba njegovati.

Autorica je odgovarala na mnogobrojna pitanja učenika u vezi knjige, glavnih likova, radnje, ali otkrila je i ponešto iz osobnog života. Na spisateljicu su velik utjecaj imali autori poput Ivane Brlić-Mažuranić, Ivana Kušana, Marka Twaina, Ante Gardaša i drugih. Otkrila  nam je da je njena najdraža knjiga iz djetinjstva Heidi (Johanne Spyri).

Zatim je uslijedila modna revija, gdje su učenice rekonstruirale scenu iz knjige. Radi se o ekološkoj modnoj reviji, što znači da su za izradu odjeće i modnih dodataka korišteni reciklirani materijali. Nakon modne revije, autorica je učenike počastila grickalicama i sokom.

Osim Koraljne ogrlice, autorica je napisala i nekoliko slikovnica za djecu: Anđeo čuvar, Repatica ljepotica, Najljepše ruke, Moj susret sa sv. Nikolom, Kameno selo, Gdje stanuje sreća, Tonkica Balonkica, Maslina i Vrijeme za priču.

                        

Tulum s(l)ova - Noćni čitateljski susret

U noći s petka na subotu, od 19 do 24 sata, u trideset i tri školske knjižnice diljem Hrvatske, noćnim čitateljskim susretom počeo je novi ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka Tulum s(l)ova. U projektu su sudjelovali učenici OŠ Lapad.Projekt je osmišljen tako da zadovoljava potrebe učenika koji u njemu sudjeluju i uz to im približava čitanje iz užitka te stav prema volontiranju, a usmjeren je i prema koristi u lokalnoj zajednici. Namijenjen je uzrastu sedmih i osmih razreda OŠ te prvih i drugih razreda SŠ.

Učenici OŠ Lapad su u petak 26. listopada prisustvovali Tulumu s(l)ova u svojoj školskoj knjižnici. Početak projekta čini noćni čitateljski susret u školskoj knjižnici čija je najvažnija aktivnost ceremonijalno čitanje iz užitka. Osim ceremonijalnog čitanja iz užitka ostvaren je niz aktivnosti za vrijeme noćnog čitateljskog susreta te povezivanje školskih knjižnica koje su sudjelovale preko Skypea.

Učenici OŠ Lapad povezali su se preko Skypea sa učenicima OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu koji su također u svojoj knjižnici priredili Tulum s(l)ova. Sve je zabilježila i Novinarska grupa koja je prisustvovala događaju. Susret je završio sa spavanjem u vrećama u školskim knjižnicama koje su imale uvjete za to.

Sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali na susretu izlazit će u lokalnu zajednicu te u ustanovama, udrugama i na javnim mjestima čitati građanima odabrane tekstove iz užitka u trajanju od 15 - 30 min. Zabilježeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke stranice školskih knjižnica na Facebooku i You Tubeu, a osim stranica školskih knjižnica na Facebooku postoji i stranica Tulum s(l)ova na kojoj se također objavljuju materijali s čitanja.

Tročlano povjerenstvo (član Hrvatske mreže školskih knjižničar, član Hrvatske udruge školskih knjižničara te poznatiji javni djelatnik) će nakon godine dana odlučiti koja je knjižnica bila najuspješnija.

Kako je projekt ušao u drugi ciklus i kako se povećao broj uključenih knjižnica za trećinu može se zaključiti da je prepoznat kao interesantan, zabavan i koristan od struke i učenika korisnika školskih knjižnica za koje je osmišljen.

                

Igrokaz "The mouse who hated school"

Mjesec knjige je prava prilika da knjige približimo širem čitateljstvu,pa čak i one pisane na stranom jeziku.

Tako su učenici 6.a izveli igrokaz prema knjižici „ The mouse who hated school“.

Pažljivo su ih gledali i slušali prvašići i drugašići iz produženog boravka.

Više u fotogaleriji.

Online lektire

Lektira i djela za čitanje u slobodno vrijeme (3. i 4. razred)

Slikovnice na engleskom jeziku (3. - 5. razred)

Lektira i djela za čitanje u slobodno vrijeme (5. - 8. razred)

Igrokaz u knjižnici

Kako bi to bilo  da je knjiga živa? Možete li zamisliti da jednog dana knjige ožive!?
Štošta bismo im trebali objasniti, sigurno bi tržile svoja prava, pobunile bi se  zbog naše nepažnje, zar ne?
Kad kažem knjiga ili školska knjižnica, pomislite na lektiru, čtanje i učenje… ne da vam se?
Dosadno vam je?
E, pa ne može bez knjiga!
Kako? Pogledajte.


Slike možete pogledati u FOTOGALERIJI

Susret s književnicom

U knjižnici Osnovne škole Lapad  organiziran je susret učenika i dubrovačke spisateljice Tereze Buconić Gović. U tijeku jednog školskog sata književnica je ispričala, na zanimljiv i popularan način, nekoliko dubrovačkih legendi. Učenicima se približila dubrovačka prošlost te će se ovakvi susreti,a u cilju poznavanja svoga grada i njegovih zanimljivosti, nastaviti tijekom čitave školske godine.

Fotografije možete pogledati u FOTOGALERIJI

Kako nastaje časopis

Dana 30.09.2010. posjetila nas je spisateljica Željka Horvat-Vukelja. Prezentirala nam je temu „Kako nastaje časopis“. Na toj prezentaciji okupili su se 5. i 6. razredi koji su sigurno ovom prezentacijom potaknuti na razmišljanje o književnosti, kulturi, znanju i o tome da možda i sami jednoga dana postanu novinari…

Fotografije možete pogledati u FOTOGALERIJI

preskoči na navigaciju