2011-03-21 19:44:37

Primjereno korištenje računala

Za učenike smo izradili pravilnik o korištenju računala kako se za ta pokazala potreba, dodatno od strane roditelja. Računala su danas svuda oko nas i često se pokazuju nezamjenjivi u dnevnoj uporabi, ipak potrebno se pridržavati nekih pravila i smjernica kako bismo to radili na najbolji način i kako ne bismo nanosili štetu ni sebi ni drugima.

 

Osnovna pravila korištenja računala i interneta

Korištenje računala

  • Pri sjedanju za računalom ispraviti leđa i postaviti ekran na barem 50 cm od glave s time da kut gledanja bude približno 90 stupnjeva.
  • Postaviti rezoluciju monitora na barem 75 Hz kako manja rezolucija oštećuje vid nakon višekratnog korištenja računala.
  • Najviše po pola sata „u komadu“ koristiti računalo, nakon toga malo se odmoriti, protegnuti ili prošetati kako uzastopno sjedenje negativno djeluje na cirkulaciju.
  • Voditi računa o tome da računalo ima kvalitetan ispuh zraka, tako desktop računalo nemojte stavljati u premalu prostoriju niti preblizu zida a laptop nipošto na površine kao što su deka, jastuk i sl.  Time dovodite u opasnost i sebe i računalo.
Tipkovnica se koristi laganim dodirima po tipkama kao i miš te nema potrebe za prekomjernim udaranjem i lupanjem kako nisu ni dizajnirani za nešto takvo. Računalo nemojte paliti i gasiti prečesto, radije koiristite opcije Standby I Hibernate kako iznova trošite više struje i naglo mijenjate temperaturu računala. Imajte na umu da vam računalo nije najbolji prijatelj te nemojte na njemu provoditi previše vremena a pogotovo ne onog slobodnog kako se na taj način izolirate od sredine u kojoj živite.

 

Elektronička pošta

Ne otvarajte email poruke od nepoznatih pošiljatelja kako vjerojatno sadrže nepoćudne sadržaje ili poruke namjenjene za prijevaru. Nikada ne šaljite “lance sreće” elektroničkom poštom. “Lanci sreće” su zabranjeni na Internetu kao i slanje spam poruka neželjenog sadržaja obično u promotivne svrhe. Kada pišete email ne koristite isključivo velika slova. VELIKA SLOVA IZGLEDAJU KAO DA VIČETE. Kada šaljete email nastojte biti direktni, kratki i jasni. Ne koristite velike attachmente, npr veće od 5MB kako neki email poslužitelji nisu u stanju poslati tako velike mailove.

 

Opće korištenje Interneta

Pri pretraživanju interneta koristite Mozilla Firefox ili Google Chrome Internet pretraživač pošto je puno jednostavniji i sigurniji od Internet Explorera. Nemojte odjednom otvarati više radnih listova (Tabova) u internet pregledniku kako će se vjerojatno zablokirati i vjerojatno ćete ga morati restartati. Nemojte pretraživati i spremati eksplicitni sadržaj na računalu ( pornografija, nasilje, kockanje, piratski sadržaj) kako malodobnim osobama nije primjeren a u mnogim je i zemljama i zakonom zabranjen. Poštujte vlasnička prava nad materijalima koje reproducirate. Skoro sve zemlje imaju zakone o vlasničkim pravima. Krivo predstavljanje nije dopušteno iako je u nekim slučajevima poželjno (npr nećete dati svoje osobne podatke na servis samo da biste mogli igrati neku igricu), tako da vodite računa ako to i učinite da nećete nikome nanjeti nikakvu štetu Vodite računa o tome kome davate pristup vašem računalu i resursima na njemu kako vam ne bi nanio neželjenu štetu.

 

             Više o ovoj temi možete potražiti na http://www.hr-netiquette.org/

             Potpuni Word dokument možete preuzeti u privitku.


Osnovna škola Lapad